Пропаст

 • Други имена
  Пропастта " Стола " -
 • Дължина
  347 m.
 • Дълбочина
  72 m.
 • Положителна денивелация
  0 m.
 • Надморска височина
  470 m.
 • Ерозионен базис
  0 m.
 • Година на откриване
 • Карстов район
 • Морфология
 • Степен на водност
 • Статут на защита
 • Община
 • Населена място/местност
 • Снимки

  Биологични видове

  Троглоксени: н.д.
  Троглофили: н.д.
  Троглобионти: н.д.
  Защитени биологични видове: н.д.
  Новоткрити биологични видове: н.д.
  Намерени биологични видове:
  Бележки относно застрашеността на биологичните видове:

  Описание на достъпа

  Изход Потребител: Здравко Илиев

  Пропаст Стола | Стола Идентификация

  В А Ж Н О:

  Пещерите с № над 9000 са известни, но не са картотекирани – липсва карта, описание и/или други данни

  За въпрос, добавяне или промяна на данни или нещо друго…

  Към Говорилнята…

  GPS координати – в градуси, минути, секунди и стотни

  Датум WGS84

  Картите са в Картотеката – подредени по райони.

  Правила за пълен достъп ТУК…

  Любопитна статистика ТУК…

  БФСп № 2145

  № район и пещера

  201011 Район и област Белоградчишки район, Старопланинска област Местоположение Местност Глама Стол Махала / квартал
  Населено място гара Орешец Код на ЕКАТТЕ 14489 Община Димово Област Видинска област G P S 2243019643385867 – WGS84 Достъпност Статус Няма данни Категория Няма данни Достъп Няма данни Защитена от
  Характеристики Вид Пропастна пещера Влажност Влажна , Периодично водна Разклоненост Едноетажна , Неразклонена Други Скала – Варовик, Диаклазна , Образувания Данни Обща дължина 347м Денивелация (- , +) 62м (-62м, 0м) Площ, Обем, НМВ Няма данни, Няма данни, 455м Карта
  Картирали Петър Трантеев, Здравко Илиев Експедиция Републиканска експедиция Клуб Сборна група Година 1971 Мащаб 1: 200 Прекартирали С. Гаврилов, Е. Гешева, П. Първанова – 1977г. Последна карта 1977г.

  История на откриването За пещерата съществува легенда от време на турckomo робстВо. Попът на с. Орешец, независимо че бил уведомен за едно посещение на височайши гости, не излязъл да ги посрещне. За наказание бил вързан и хвърлен в пропастта под звуците на зурни и тъпани. Проучена и картирана през 1971г от П. Трантеев и З. Илиев, определили нейната дължина на 245м, а денивелацията на -62м. През 1977г С. Гаврилов, Е. Гешева и П. Първанова прекартират пещерата и определят дължината на 318м, а денивелацията на -58м.

  Местонахождение Намира се на 1км западно от бензиностанцията на гара Орешец, почти на върха на хълм Стола, на около 200м в дясно, преди да се стигне билото, ако се тръгне от селото, на север-северозападния му склон, разположен от пяво преди първия мост на пътя за Белоградчик. До входа се стига след 20-30 минутен преход. Входът е в най-високата растителност и затова трудно се открива.

  Описание на пещерата Входът е с размери 4х4м и отвес -25м. Представлява отвес (камбана) -15м, следват две хоризонтални галерии и втори отвес -23 м. Лявата галерия е хоризонтална, а дясната се cnycкa стръмно. В галерията се наблюдават сталактити и сталагмити, вкаменени водопади и синтрови езера. Пещерата е периодично водна от крайния сифон при обилни дъждове и при топене на пролетния сняг излиза вода. Ampaкция е 6-метров сталактон, приличащ на снежен бор. Подът на хоризонталната галерия е фина глина и ръбест чакъл. Галерията завършва с тесен сифон. След npoкonaвaнeто му в дъното са omкpumu около 71м нови галерии (1968, 2001-2004г). „Пещерата има входен отвес 15м, който се екипира удобно на едно надвиснало дърво. Малко преди да стане в камбана отвеса (последните 8м) има ръб, в който въжето трие и за там трябва да се предвиди протектор. След отвеса пещерата се разклонява на 2 галерии: лява и дясна. В лявата галерия в първата зала има характерно образувание, което може би е единственото, което ѝ придава естетическа стойност, наречено „Борът“, но и то е доста изпоцапано с прилепно гуано – прилепите тук са доста. Следва просторна галерия около 100м без образувания и от там през изкопан тесняк се влиза последователно в 4 зали. Последните две са новооткрити и още не са картирани. В предпоследната продължава копането на кален тесняк. Дотук морфологията на пещерата предполага, че е възможно да има множество свързани на по-ниско ниво зали без някаква ориентация. Подът е хоризонтален и откритите зали са разположени хаотично. За разлика от него обаче десния клон е стръмен, но скоро задънва, с изключение на втория отвес който е един кладенец 1м в диаметър.“ (Герасим Леков)

  Екипиране за ТЕВ Няма данни

  Обратно в списъка

  Copyleft 2006 by SPELEOMANIA – Data by HINKO

  Отвеси: да
  Необходим алпийски инвентар: да
  Необходимо въже: да
  Стълба: не
  Друга специална екипировка: не
  Налична стационарна екипировка: не
  Брой сифони: 2
  Специфични особености: Оборудвана за ТЕВ