Гинина дупка

 • Други имена
  Лампената дупка -
 • Дължина
  501 m.
 • Дълбочина
  0 m.
 • Положителна денивелация
  20 m.
 • Надморска височина
  0 m.
 • Ерозионен базис
  50 m.
 • Година на откриване
 • Карстов район
 • Морфология
 • Степен на водност
 • Статут на защита
 • Община
 • Населена място/местност
 • Снимки

  Биологични видове

  Троглоксени: н.д.
  Троглофили: да
  Троглобионти: да
  Защитени биологични видове: н.д.
  Новоткрити биологични видове: н.д.
  Намерени биологични видове: Колония прилепи над 1000 бр.на втория етаж
  Бележки относно застрашеността на биологичните видове:

  Описание на достъпа

  Гинина дупка | *Лампеното шише –

  с. Садовец *Община Долни Дъбник *Плевенска област –

  Местност Студенец –

  Драганово-Бежановски карстов район № 208 –

  Старопланинска област –

  G P S – E 24, 222892 N 43, 171806 – WGS84 –

  Рег.№ 2551 *Код № 208070 *НМВ 194м. –

  Обща дължина 501м. *Денивелация -24м.-

  История на откриването:

  Наричана от садовчани „Гинината пещера“ или „Лампеното шише“. За първи път името и се споменава в годините на Османското иго. Има предположение че в нея са намирали подслон хайдути, а в по ново време и партизани. Има находки от бронзовата епоха. Картирана през 1975г от Ст. Иванов и М. Маринов от ПК“Иван Вазов”гр. София и повторно през 1983г от С. Газдов, М. Димитров и Б. Гарев от ПК“Студенец” гр. Плевен.

  Местонахождение:

  Пещера на 3км югозападно от с. Садовец, на левия бряг на красивия пролом при теления мост на р. Вит с 5 входа, 4 от които са разположени в скалня венец на височина между 50 и 60м спрмо МЕБ. Петият вход е разположен над веждата в малък въртоп. За да се достигне до пещерата се изкачва 30метров стръмен склон, естествено обрасъл с люляци, орехи, диви череши, храсти. Има хижа, разположена непосредствено под пещерата. Образувана е под въздействието на пониращи от повърхността води. Завършила е образуването си. Входовете са силно ерозирали.

  Описание на пещерата:

  Пещерата е двукатна. Обърната е с отвора си на североизток. Височинта на отвора е около 20м., шрината – от 6 до 12м. В средата му се издига стълб, който подкрепя свода и отделя втория етаж от първия, който е нисък, къс и тесен, изпълнен с наноси. З разлика от него вторият етаж е по-широк, разделен на две галерии, отделени от споменатия стълб. Лявата е по-висока докъм 20м и широка 12м. Дясната галерия е по-тясна и ниска. В дълбочина те се сливат в една обща дължина към 250м. Особени образувания няма, срещат се незначтелни сталактити, сталагмити и др./В. Хаджийска/.

  Описание 2″

  Пещерата е възходяща, диаклазна, четириетажна, разклонена, суха. Входът към първия етаж е с неправилна форма с височина до 7м и ширина до 6м. Първият етаж има еднаглавна ос без разклонения, дълга 58м и висока от 5/в началото/ до 0, 5м. Вторият етаж има три входа разположени на едно и също ниво. най-десният е с триъгълна форма, всочина на свода 3, 40м и ширина в оснвата си 3м. Средният, главен вход има неправилна форма с височина 35м. и ширина от 10м до 0м/при върха/. Десният вход е с триъгълна форма с височина 9м и ширина при основата до 4м. Горният етаж има три по-значителни успоредни галерии – дясна, главна и лява. Дясната галерия е дълга 34м, неразклонен, има връзка с главната галерия на 10м. Лявата галерия е дълга 114м. с няколко недзначителни леви разклонения и три връзки с главната галерия. От 65-тия метър от входа от главната галерия се отваря зала, дълга около 35м и широка до 12м. В залата се отличават две части. Първата част е дълга около 20м и широка до 12м., максималната височина в тази част е 3м. Във втората част има голяма негативна форма върху пода, наречена „Прилепно езеро“. На стотния метър има рязко понижение на свода до 0, 5м., стеснение на галерията до 2м. От там се преминава в малък лабиринт, разположен на площ с дължина 35м и ширина до 15 м. На 180-тия метър галерията свършва. На около 10м преди края има комин с височина 6, 6м, чрез който се осъществява връзката с третия етаж. Третият етаж продължава в същата посока и е с обща дължина 60м. Разклонява се в две посоки. В посока север-юг е развита зала с ширина до 8м, дължина 30м и височина от 3 до 10м. Пещерата е изключително бедна на вторични образувания. Пещерата е прилепна. Колонията е разположена на втория етаж на 80м от входа и наброява над 1, 000 прилепа.

  Отвеси: не
  Необходим алпийски инвентар: не
  Необходимо въже: не
  Стълба: не
  Друга специална екипировка: не
  Налична стационарна екипировка: не
  Брой сифони: 0
  Специфични особености: Развита на 4 основни нива,лабиринтна,с 5 входа

  Карта

 • Картировач(и)
 • Дата